RASLAVICE: Obec stavia ČOV a kanalizáciu za vyše 3,6 milióna eur

26.04.2011 Bardejov

Raslavice 26. apríla (TASR) – Výstavba obecnej kanalizácie v Raslaviciach, okres Bardejov, ktorú realizujú vďaka eurofondom, je už v plnom prúde. Od mája si práce vyžiadajú aj čiastočné dopravné obmedzenia na hlavnom ťahu medzi Prešovom a Bardejovom.
Starosta obce Anton Lamanec dnes pre TASR uviedol, že náklady na projekt \"ČOV a kanalizácia Raslavice\" predstavujú viac ako 3,6 milióna eur. Nenávratné finančné zdroje získala samospráva z Operačného programu Životné prostredie.
Projekt oficiálne spustili koncom januára tohto roka a ukončenie je naplánované na máj 2012. Projektant stavby Ľubomír Grocký spresnil, že v rámci realizácie sa vybuduje čistiareň odpadových vôd a takmer 10,5 kilometra kanalizácie.
\"Navrhovaná kanalizačná sieť je gravitačná, to znamená, že potrubia sú položené v spáde a nebude teda potrebné budovať žiadne prečerpávacie stanice, okrem tej v areáli ČOV,\" vysvetlil Grocký s tým, že práve z tohto dôvodu je potrubie miestami ukladané až do hĺbky päť metrov.
Kapacita kanalizácie a ČOV je dimenzovaná na 2500 ľudí. Podľa projektanta sa po dokončení prác budú mať možnosť na sieť napojiť všetky objekty v obci. Po celej trase tak vznikne viac ako 500 prípojok.
Starosta konštatoval, že kanalizácia je v podstate historickou stavbou, pretože ju začali budovať v roku 1992, a to z vlastných peňazí a z menších príspevkov od štátu. Z týchto zdrojov sa však podarilo postaviť necelých desať percent kanalizačnej vetvy.
\"Pri rodinných domoch sa väčšinou stavali septiky, čo nie je lacná záležitosť, ak ho treba niekoľkokrát do roka vyčerpať. Nová kanalizácia ponúkne lacnejší, pohodlnejší a v neposlednom rade aj ekologickejší spôsob nakladania so splaškovou vodou,\" dodal Lamanec.
V Raslaviciach je vodovod v správe Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti Košice, kanalizáciu a ČOV však bude prevádzkovať obec. Z tohto dôvodu bude určovať aj ceny za odvádzanie a čistenie splaškových vôd.
Keďže sa práce začiatkom mája začnú aj na ceste, ktorá je spojnicou medzi Prešovom a Bardejovom, vodiči sa musia pripraviť na určité dopravné obmedzenia. Na dotknutých úsekoch budú podľa starostu osadené prenosné dopravné značky a svetelná signalizácia.
 

Vyberte región